Laboratorium onderzoek
Een neuroloog kan besluiten om uw bloed of en/uw urine in het laboratorium te laten onderzoeken op afwijkingen. In de meeste gevallen zal het gaan om een compleet bloedbeeld en een urinemonster.
Een compleet bloedbeeld of een volledig bloedonderzoek – is een procedure waarmee de arts meer informatie wil hebben over de bloedcellen van de patiënt. Cellen in het bloed worden in het algemeen onderverdeeld in drie typen: witte bloedlichamen, rode bloedlichamen en bloedplasma. Abnormale hoge of lage niveaus van deze typen cellen kunnen wijzen op specifieke ziekten en aandoeningen.
Laboratorium onderzoek van bloed, urine of andere stoffen kan worden gebruikt om ziekten te diagnosticeren, een beter inzicht te krijgen van het verloop van een ziekte of om het niveau van medicatie in de bloedbaan te monitoren.
Bloedtesten kunnen infecties van de hersenen en/of het ruggenmerg, hart- en vaatziekten, bloedingen, aangetaste bloedvaten, giftige stoffen die het zenuwstelsel aantasten en antilichamen die wijzen op een auto-immuunziekte detecteren. Bloedonderzoek wordt ook gebruikt om het niveau van medicatie voor epilepsie en andere neurologische aandoeningen te controleren. Daarnaast kan het genetisch testen van DNA uit witte bloedlichamen helpen bij de diagnose van de ziekte van Huntington en andere aangeboren ziekten.
Door de testen op de aanwezigheid van chemische en metabole stoffen in het bloed kan worden ingeschat of u lijdt aan bepaalde eiwit aandoeningen, bepaalde vormen van spierdystrofie of andere spieraandoeningen of diabetes.
Urineonderzoek kan abnormale stoffen in de urine of de aanwezigheid of afwezigheid van bepaalde eiwitten onthullen.
naar boven