Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een progressieve aandoening van de handen en armen. Door een beknelde zenuw in de pols ervaren mensen pijn in hand en arm. Er zijn een aantal factoren bekend die van invloed zijn op CTS. Dit zijn onder andere de anatomie van de pols, andere onderliggende gezondheidsproblemen en eventuele herhaaldelijke handbewegingen.

De carpale tunnel is een smalle doorgang tussen botten en pezen waarin zich zenuwbanen naar de handpalm bevinden. De carpale tunnel beschermt de belangrijkste zenuw die de hand en de negen pezen van hand aanstuurt om de vingers te kunnen buigen. Als er om welke reden dan ook druk op deze zenuw komt te staan kan gevoelloosheid, pijn en verminderde kracht in de handen het gevolg zijn. Typische kenmerken van Carpaal Tunnel Syndroom.

naar boven

Wat zijn de symptomen van Carpaal Tunnel Syndroom?

De meeste mensen met Carpaal Tunnel Syndroom ervaren in het begin meestal een geleidelijk opkomende vage pijn in de pols. Deze pijn breidt zich dan later uit naar de hand of onderarm. Algemeen herkenbare symptomen van Carpaal Tunnelsyndroom zijn:

 • Gevoelloosheid of tintelingen in vingers of handen

  Men ervaart deze symptomen vooral in de duim en wijsvinger, middelvinger of ringvinger maar zelden in de pink ervaren mensen deze symptomen. Dit kan zich in het begin voordoen bij bijvoorbeeld het sturen, telefoneren of het lezen van de krant.
 • Uitstralende pijn

  De pijn breidt zich uit naar de arm of schouder of juist naar beneden in uw handpalm of vingers. Met name na een krachtige inspanning.
 • Verminderde kracht in uw handen

  U heeft minder kracht in uw hand en de neiging om dingen te laten vallen.
naar boven

Wat zijn de mogelijke oorzaken van Carpaal Tunnel Syndroom?

Carpaal Tunnel syndroom ontstaat als gevolg van het samendrukken van de mediane zenuw. Deze zenuw loopt van uw onderarm via een doorgang in de pols (de carpale tunnel) naar uw hand. Hierdoor kunt u doof gevoel ervaren aan de palmkant van duim en vingers (met uitzondering van de pink). Daarnaast geeft het de mogelijkheid om de spieren rondom de duim te sturen.

In principe kan alles wat de mediane zenuw irriteert of alles wat druk geeft om de mediane zenuw leiden tot Carpaal Tunnel Syndroom. Een polsbreuk kan bijvoorbeeld de carpale tunnel versmallen en de mediane zenuw kan geïrriteerd raken als gevolg van ontsteking en zwelling als gevolg van reumatoïde artritis. In veel gevallen kan men geen oorzaak vaststellen en kan het zijn dat een combinatie van risicofactoren bijdraagt aan de ontwikkeling van de aandoening.

Wat zijn de risicofactoren voor Carpaal Tunnel Syndroom?

Er zijn een aantal factoren die men associeert met Carpaal Tunnel Syndroom, maar die niet uit zichzelf leiden tot deze aandoening. Wel kunnen deze risicofactoren de kans vergroten op het ontwikkelen of verergeren van een mediane zenuwbeschadiging. Dit omvat:

 • Anatomische factoren

  Een polsbreuk kan de ruimte in de carpale tunnel verkleinen en daarmee externe druk op de zenuw veroorzaken. De carpale tunnel is bij vrouwen kleiner dan mannen en kan een verklaring zijn voor het feit dat Carpaal Tunnel Syndroom vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
 • Inflammatoire aandoeningen

  Ziekten die gekenmerkt worden door ontstekingen (zoals reumatoïde artritis) kunnen van invloed zijn op de pezen in de pols. Ontstoken pezen kunnen vervolgens druk uitoefenen op de zenuw.
 • Zenuwbeschadiging door omstandigheden

  Enkele chronische ziekten zoals Diabetes en alcoholisme verhogen het risico op zenuwbeschadigingen en dus ook van de mediane zenuw.
 • Arbeidsomstandigheden

  Werken met trillend gereedschap of lopende band werk met langdurige en herhaaldelijke buiging van de pols, kunnen leiden tot een schadelijke druk op de mediane zenuw. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze factoren een direct oorzaak van Carpaal Tunnel Syndroom zouden zijn.
naar boven

Welk onderzoek is gebruikelijk voor de diagnose van Carpaal Tunnel Syndroom?

Bij een vermoeden van Carpaal Tunnel Syndroom kan uw arts een aantal testen en/of procedures voorstellen:

 • Afnemen van uw medische voorgeschiedenis

  Tijdens een eerste afspraak zal de arts op basis van uw verhaal proberen tekenen en/of symptomen van Carpaal Tunnel Syndroom te herkennen.
 • Lichamelijk onderzoek

  De arts zal het gevoel in de vingers en de spierkracht in de handen willen testen. Symptomen van Carpaal Tunnel Syndroom kunnen zichtbaar worden als de arts de pols buigt, tikt op de zenuw of een lichte druk geeft op de zenuw.
 • Röntgenonderzoek

  In sommige gevallen kan de arts een beeldvormend röntgenonderzoek adviseren om zo andere oorzaken van de klachten, zoals artritis of een fractuur, uit te sluiten.
 • Elektromyografie

  Elektromyografie is in de geneeskunde en in de sport een onderzoekstechniek waarbij de elektrische activiteit van spieren wordt gemeten, meestal in relatie tot stimulatie van de voor die spier activerende zenuw.
naar boven

Wat zijn de behandelmogelijkheden voor Carpaal Tunnel Syndroom?

Mensen met milde symptomen zal worden geadviseerd de pijn te verlichten door meer en vaker hun handen rust te gunnen. Ook het gebruik van een ijspakking om de zwelling te verminderen kan helpen. Indien deze maatregelen onvoldoende verlichting bieden zijn er ingrijpendere maatregelen zoals spalken, medicijnen en chirurgie mogelijk.

Niet-chirurgische behandeling van Carpaal Tunnel Syndroom

Indien Carpaal Tunnel Syndroom bij u in een vroeg stadium is geconstateerd, kunnen een aantal niet-chirurgische behandelmethoden uitkomst bieden:

 • NSAID geneesmiddelen

  NSAID's (afkorting van Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden. Zij kunnen de korte termijn pijnklachten van Carpaal Tunnel Syndroom verlichten.
 • Pols spalken

  Een spalk van de pols kan ’s nachts tijdens het slapen helpen symptomen zoals tintelingen en gevoelloosheid te verlichten. Vooral bij zwangere vrouwen is dit een goede mogelijkheid.
 • Corticosteroïden

  Corticosteroïden kunnen ontstekingen en zwelling verminderen waardoor de druk op de mediane zenuw vermindert. Corticosteroïden injecties zijn effectief tegen de pijn die gepaard gaat met Carpaal Tunnel Syndroom.

Chirurgische behandeling van Carpaal Tunnel Syndroom

Bij zeer ernstige en aanhoudende symptomen kan een operatie de beste optie zijn. Doel van deze operatie is om de druk op de mediane zenuw te verlichten door een deel van de omliggende ligamenten te verwijderen. Na de operatie zal het weefsel weer genezen en bij elkaar groeien, maar er is dan meer ruimte in de carpale tunnel dan voorheen. Er zijn verschillende operatietechnieken die worden toegepast:

 • Endoscopische chirurgie

  Carpale Tunnel Chirurgie kan met een behulp van een endoscoop (een telescoopachtig instrument) waaraan een kleine camera is verbonden worden uitgevoerd. De arts kan via kleine sneden in de hand of pols behandelen in het aangedane gebied.
 • Open chirurgie

  De chirurg maakt bij deze procedure een grotere incisie in de handpalm en dwars over de carpale tunnel waardoor de mediane zenuw vrij komt te liggen. Deze ingreep brengt vanzelfsprekend een langere herstelperiode, meer pijn en een grote kans op complicaties met zich mee. Echter soms is deze ingreep voor een arts noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van het aangedane gebied.
naar boven

Welke leefregels gelden er voor mensen met Carpaal Tunnel Syndroom?

U kunt een aantal stappen ondernemen die kunnen helpen om op zijn minst een tijdelijke verlichting van de klachten te verkrijgen:

 • Stop met activiteiten waarbij u vaak en intensief dezelfde beweging maakt met uw handen.
 • Draai uw polsen en strek uw handpalmen en vingers regelmatig.
 • Neem een pijnstiller (Aspirine, Ibuprofen of Naproxen) om de pijn te verlichten. Doet u dit echter wel altijd in overleg met uw arts.
 • Probeer ’s nachts een pols spalk te dragen. Pols spalken zijn in het algemeen verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en apotheken. De spalk moet goed aansluiten, maar mag niet te strak zitten.
 • Vermijd het slapen op uw handen. Dit helpt bij het verlichten van de pijn of gevoelloosheid in uw polsen en handen.
 • Raadpleeg uw arts als de pijn, gevoelloosheid of krachtverlies terugkeert en aanhoudt.
naar boven

Hoe kunt u Carpaal Tunnel Syndroom voorkomen?

Er bestaan geen specifieke maatregelen om Carpaal Tunnel Syndroom te voorkomen. Echter, u kunt wel een aantal voorzorgsmaatregelen treffen waardoor de belasting op uw handen en polsen wordt geminimaliseerd:

 • Gebruik minder kracht en ontspan uw grip

  Veel mensen gebruiken meer kracht dan nodig is bij het uitvoeren van taken waarbij zij hun handen gebruiken. Te hard op een toetsen van een toetsenbord drukken is daarvan een voorbeeld. Ook mensen die langdurig handmatig schrijven kunnen beter gebruik maken van een pen met extra grip en vrij vloeiende inkt.
 • Neem regelmatig een pauze

  Geef uw handen en polsen af en toe een pauze door ze zachtjes te strekken en te buigen. Als u werkt met apparatuur dat trilt of dat veel kracht vereist, dan is het nemen van pauze nog belangrijker.
 • Verbeter uw houding

  Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat uw schouder naar voren gaan handen. Schouders die in deze positie staan zorgen ervoor dat nek- en schouderspieren worden ingekort en beklemmen de zenuwen in uw nek. Dit kan van invloed zijn op de functionaliteit van uw polsen, handen en vinger.
 • Houdt uw handen warm

  Pijnlijke en stijve handen ontstaan vaak in een koude omgeving. Zet de verwarming dus iets hoger als u koude vingers krijgt. Heeft u geen controle over de werkomgeving in uw werkomgeving? Gebruik dan vingerloze handschoenen om uw handen en polsen warm te houden.

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share