Diagnose van clusterhoofdpijn

Dankzij het grote aantal herkenbare symptomen is clusterhoofdpijn vaak gemakkelijk te herkennen door uw arts. Er bestaan geen onderzoeken en/of tests om de diagnose van clusterhoofdpijn te bevestigen. De arts stelt zijn diagnose in beginsel op basis van uw beschrijving van de hoofdpijn en de symptomen die u ervaart. Belangrijk dus om de klachten heel nauwkeurig met de arts te delen.

Clusterhoofdpijn heeft een karakteristieke pijn en patroon van de aanvallen. De arts zal informatie willen hebben over de pijn, de locatie van de pijn, de ernst van de pijn, de frequentie van de hoofdpijn en de duur van de hoofdpijnaanvallen.

Om andere oorzaken van de hoofdpijn uit te sluiten kan de arts wel besluiten om bijvoorbeeld een hersenscan te laten uitvoeren. Dit komt echter zelden voor. Indien u chronische of terugkerende hoofdpijn heeft en de arts kan geen goede diagnose stellen, dan heeft hij een aantal benaderingen tot zijn beschikking om de aard en oorzaak van de hoofdpijn vast te stellen.

Neurologisch onderzoek

Tijdens een neurologisch onderzoek probeert de arts lichamelijke tekenen van clusterhoofdpijn te detecteren. Hij kan bijvoorbeeld kijken of de pupillen kleiner worden of dat een ooglid gaat hangen.

Beeldvormend onderzoek

In geval van ongebruikelijke of complexe hoofdpijn of in geval van abnormale neurologische bevindingen, kan de arts verschillende diagnostische tests voorstellen. Hiermee kunnen andere oorzaken van hoofdpijn zoals tumoren of aneurysma’s wordt uitgesloten. De meeste gebruikelijke beeldvormende onderzoeken zijn:

  • Gecomputeriseerde tomografie (CT) scan

    Een CT-scan maakt gebruik van computergestuurde röntgenstraling die een uitgebreid beeld geven van de hersenen. Lees meer over de CT-scan.
  • Magnetische resonantie beeldvorming (MRI)

    Een MRI maakt geen gebruik van röntgenstraling maar van een combinatie van radiogolven, magnetisme en computertechnologie. Het geeft de arts heldere beelden van de hersenen. Lees meer over de MRI.
naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share