Leefregels voor mensen met clusterhoofdpijn

U kunt zelf een aantal maatregelen treffen die u kunnen helpen een hoofdpijnaanval te voorkomen tijdens een cluster periode:

Houdt een regelmatig waak-slaapschema aan

Cluster periodes kunnen beginnen als er veranderingen zijn in uw normale slaapschema. Probeer daarom tijdens een cluster periode uw gebruikelijke slaapschema te hervatten.

Vermijd het gebruik van alcohol

Alcoholgebruik inclusief bier en wijn zijn bijna altijd triggers voor een hoofdpijnaanval tijdens een cluster periode. Dit kan snel gaan, nog zelfs voordat u klaar bent met uw eerste drankje. Helemaal geen alcohol drinken tijdens zo’n periode is uiteraard een hele goede regel die u zou moeten volgen.

Probeer uw aandoening te delen met anderen

Het kan heel moeilijk zijn om te moeten leven met clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn kan beangstigend zijn voor u, maar ook voor uw omgeving. De slopende aanvallen kunnen ondraaglijk lijken. Naast de fysieke pijn kan een clusterhoofdpijnaanval u angstig en depressief maken. Clusterhoofdpijn kan daarbij van invloed zijn op uw omgang met vrienden en familie, met uw productiviteit op het werk en uiteindelijk de algemene kwaliteit van leven.

Praten met een hulpverlener of een therapeut kan u helpen hoe om te gaan met de effecten van clusterhoofdpijn. Ook zijn er mensen die steun vinden in een hoofdpijn steungroep. Hoewel groepen niet voor iedereen ondersteuning bieden, kunnen ze ook gebruikt worden als een goede bron van informatie. In de meeste gevallen weten leden van deze groepen vaak alles over de nieuwste behandelingen. Uw arts is in de meeste gevallen in staat een groep of therapeut aan te bevelen.

Bekijk de website van de Nederlands Vereniging van Hoofdpijnpatiënten (NVvHP).

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share