Oorzaken van clusterhoofdpijn

Ondanks veel medisch onderzoek heeft men de oorzaak van clusterhoofdpijn niet kunnen achterhalen. Wel denkt men dat de tijden van de aanvallen iets te maken hebben met de biologische klok. Recent onderzoek laat veranderingen in bepaalde delen van de hersenen zien; de hypothalamus. Dit is het gebied van de hersenen dat de biologische klok regelt.

De migrainedrempel

Opvallend is wel dat mensen met clusterhoofdpijn vaak stevige rokers zijn of zijn geweest. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat stevig roken bijdraagt aan de ontwikkeling van deze aandoening.

Triggers

Factoren die een hoofdpijn aanval in gang zouden kunnen zetten worden triggers genoemd. In tegenstelling tot migraine en spanningshoofdpijn associeert men clusterhoofdpijn in het algemeen niet met triggers zoals levensmiddelen, hormonale veranderingen en stress. Alcohol kan een aanval uitlokken tijdens een periode van clusterhoofdpijn maar niet daarbuiten. Om deze reden is het voor mensen met clusterhoofdpijn belangrijk alcoholgebruik te vermijden tijdens een clusterperiode.

Een andere mogelijke trigger kan het gebruik van medicijnen zoals nitroglycerine zijn. Dat is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om hart- en vaatziekten te behandelen. Het lijkt erop dat er geen andere triggers zijn voor een hoofdpijnaanval in geval van clusterhoofdpijn.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share