Wat is een CT-scan?

Een CT-scan – computertomografie - combineert een reeks van röntgenstralen waarbij vanuit verschillende hoeken beelden van botten en zacht weefsel in het lichaam zichtbaar worden.

Het resultaat van de beelden kunt u vergelijken met de gesneden plakken van een brood. De arts is daarmee in staat om talloze schijfjes (dwarsdoorsneden) van het lichaam te beoordelen. Eventueel kunnen de beelden ook in 3D worden gereproduceerd. Dit geeft de arts veel meer informatie dan gewone röntgenbeelden.

Hoe gaat een CT-scan in zijn werk?

Tijdens een CT-scan ligt u op een smalle tafel die in een soort van ‘holle buis’ wordt geschoven. U wordt vastgemaakt met banden en kussens om zo de juiste positie aan te houden. Een CT-scan is uitgerust met een speciale houder waarin u uw hoofd kunt klemmen.

Zodra de buis met röntgenstraling rond u draait, beweegt de tafel zich langzaam door diezelfde buis. Soms is het nodig om uw adem in te houden om vervaging van de beelden te voorkomen. U kunt soms klikken horen en de CT-scan maakt een zoemend geluid. Tijdens iedere rotatie van de buis ontstaan er een aantal beelden van dunne dwarsdoorsneden van het lichaam. De technisch assistent bevindt zich in een andere ruimte waarmee u door een microfoon kunt communiceren.

Waarom een CT SCAN?

Een CT-scan is zeer geschikt om interne verwondingen (bijvoorbeeld door een auto-ongeluk) of ander letsel op te sporen. Daarnaast kan een CT-scan de hersenen visualiseren en met behulp van contrastvloeistof verstoppingen of andere problemen in de bloedvaten aantonen. Uw arts kan een CT-scan voorstellen voor onder andere het:

  • Opsporen van spier- en botaandoeningen zoals bottumoren of botbreuken.
  • Vinden van de locatie van een tumor, bloedstolsel of infectie.
  • Detecteren en monitoren van ziekten als hart- en vaatziekten en kanker.
  • Detecteren van inwendige bloedingen en verwondingen.
naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share