Wat is een EEG?

Een elektro-encefalogram (EEG) is een pijnloze en non-invasieve procedure waarbij kleine, platte metalen schijfjes aan uw hoofdhuid worden vastgeplakt. Het is bedoeld om de elektrische activiteit in uw hersenen te detecteren. Hersencellen communiceren door middel van elektrische signalen en deze zijn zelfs in uw slaap actief.

De elektrische activiteit van de hersenen verschijnen als golvende lijnen op een monitor. Een EEG is een van de belangrijkste beeldvormende procedures om epilepsie aan te tonen. Ook bij het diagnosticeren van andere hersenaandoeningen speelt een EEG een belangrijke rol.

Hoe gaat een EEG in zijn werk?

Een medisch assistent markeert uw hoofd met een potlood om aan te geven waar de elektroden worden geplaatst. Vervolgens hecht hij de elektroden (platte metalen schijfjes) met een speciale lijm op uw hoofdhuid. Het is ook mogelijk dat u een muts krijgt waaraan elektroden zijn verbonden. De elektroden zijn via draden verbonden met een instrument dat de signalen versterkt. De hersengolven worden via dit apparaat geregistreerd in een computer.

Vanaf het moment dat de elektroden zijn bevestigd duurt een EEG gemiddeld een half uur tot een uur. U ontspant in een comfortabele houding en met de ogen gesloten. De arts kan u tijdens het onderzoek diverse malen vragen uw ogen te openen en weer te sluiten of om enkele opdrachten uit te voeren. Denk hierbij aan het maken van een berekening, het lezen van een stukje tekst, het bekijken van een foto of het kijken naar een knipperend licht.

Waarom een EEG?

Doordat met een EEG veranderingen in de hersenactiviteit zichtbaar kunnen worden gemaakt, is het een zeer nuttig middel voor de diagnosticering van een hersenaandoening en in het bijzonder epilepsie. Een EEG kan nuttig zijn voor de bevestiging, uitsluiting of het verkrijgen van informatie over de volgende aandoeningen:

  • Beroerte
  • Disfunctie van hersenen (bijvoorbeeld door Encefalopathie)
  • Epilepsie in welke hoedanigheid dan ook
  • Geheugenstoornis
  • Hersentumor
  • Hoofdletsel
  • Ontsteking van de hersenen (Encefalitis)
  • Slaapstoornissen

Wat een EEG niet kan is het meten van intelligentie of geestelijke ziekten aantonen. Wel kan het gebruikt worden om te bevestigen dat iemand hersendood is in geval van langdurige coma.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share