Hoofdpijn; een serieuze aandoening
In Nederland hebben miljoenen mensen een vorm van chronische hoofdpijn. Mensen die last hebben van hoofdpijn zoeken vaak geen medische hulp. Als de hoofdpijn zorgt voor een belemmering van uw dagelijks leven kan behandeling bij de huisarts of specialist de kwaliteit van uw leven echter sterk verbeteren.
Hoofdpijncentrum
Aan Neurologie Centrum Amsterdam zijn drie hoofdpijndeskundigen verbonden. De neurologen E.G.M. Couturier en N.M. Vlam. Dit zijn de meest ervaren neurologen op het gebied van hoofdpijn. Dr. Couturier is een landelijke deskundige op het gebied van de diagnose en behandeling van hoofdpijn. Als u last heeft van hoofdpijn of als u onvoldoende baat heeft bij uw huidige behandeling kunt u een afspraak maken bij ons hoofdpijncentrum.
Hoofdpijn als aandoening
Hoofdpijn is er in verschillende varianten. Hoofdpijn kan voorkomen als verschijnsel (zoals bij een hersenschudding) maar kan ook op zichzelf een aandoening zijn. Zoals bijvoorbeeld migraine en spanningshoofdpijn. Deze aandoeningen worden als groep primaire hoofdpijnen genoemd. In het merendeel van de gevallen zijn primaire hoofdpijnen goed behandelbaar.
Soorten van hoofdpijn
Onze specialisten behandelen mensen met de meest uiteenlopende hoofdpijnklachten. Migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn zijn de meest voorkomende hoofdpijnaandoeningen. Onder de onderstaande links vindt u meer informatie over deze aandoeningen:
Naast de genoemde hoofdpijnen behandelen wij ook andere hoofdpijnen zoals bijvoorbeeld medicatieafhankelijke hoofdpijn, menstruele migraine en aangezichtspijn.
Diagnose van hoofdpijnaandoeningen
De behandeling van uw hoofdpijn is afhankelijk van de diagnose en de oorzaak van de hoofdpijn. Het is onmogelijk om een advies te geven dat geldt voor alle hoofdpijnsoorten en dat geldt voor iedereen met hoofdpijn. Daarom is het gesprek met de neuroloog heel belangrijk. Een aantal typen hoofdpijn brengen zeer kenmerkende symptomen met zich mee. Tijdens het consult met de neuroloog krijgt u uitgebreid de mogelijkheid om uw klachten te bespreken.
Wat zijn uw klachten?
Voor het stellen van een eerste voorlopige diagnose zijn verschillende vragen belangrijk. Is de hoofdpijn ernstig? Hoe vaak komt de hoofdpijn voor? Hoe lang duurt de hoofdpijn? Op welke plek komt de hoofdpijn voor? Hoe snel komt de hoofdpijn opzetten? Is er sprake van verschijnselen als misselijkheid of overgeven? Ook uw leefwijze, medische geschiedenis en het voorkomen van ziekten in uw familie zijn hierbij van belang.
Houd een dagboek bij
Veel hoofdpijnvarianten hebben kenmerkende symptomen. Daarom vragen wij u als u een afspraak maakt om voordat u bij ons op consult komt een hoofdpijndagboek bij te houden en een vragenlijst in te vullen. De neuroloog kan dan voor het intakegesprek al een inschatting maken van uw klachten. Het consult kan op deze manier nuttiger worden besteed. En het voorkomt dat u essentiële informatie niet aan de neuroloog vertelt.
Behandeling van hoofdpijn
De behandeling van uw hoofdpijn is afhankelijk van het type hoofdpijn en de oorzaak daarvan. In veel gevallen zal de neuroloog uw klachten met medicatie kunnen wegnemen. Ook kan hij u adviezen meegeven (voeding, slaap) of doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een specialist die ook bij ons gevestigd is (internist, waakslaapdeskundige, diëtiste).
Afspraak maken bij Neurologie Centrum
Als u een afspraak wilt maken met de neuroloog neemt u contact op met Neurologie Centrum Amsterdam. De doktersassistente zal u vragen een aantal voorbereiding te treffen voordat u naar ons komt. U kunt onderstaande documenten uitprinten en invullen voordat u naar het spreekuur bij de neuroloog komt:
Ook vragen wij u een overzicht van uw medicijngebruik op te vragen bij uw apotheek en mee te nemen.
naar boven