Wat is medicijnafhankelijke hoofdpijn?

Medicatieafhankelijke hoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat door het veelvuldig gebruik van pijnstillers zoals paracetamol. Het treedt vrijwel dagelijks op en duurt dan ook meteen de hele dag. De ernst van de pijn kan verschillen. Medicatieafhankelijke hoofdpijn komt voor bij mensen die veel (meer dan 9 dagen in de maand meerdere malen per dag) pijnstillers gebruiken. Meestal worden de pijnstillers ingenomen omdat mensen al een andere hoofdpijnaandoening hebben zoals migraine of spanningshoofdpijn.

Wat is de oorzaak van medicatieafhankelijke hoofdpijn?

Medicatieafhankelijke hoofdpijn wordt veroorzaakt door veelvuldig gebruik van hoofdpijn medicatie. Deze medicatie kan in het begin soelaas bieden bij de hoofdpijn, maar als u ze meer dan een paar dagen per week inneemt, kunnen deze medicijnen leiden zelf leiden tot hoofdpijn. Daarmee komen mensen in een vicieuze cirkel waarin ze steeds afhankelijker worden van pijnstillers.

Welke medicijnen veroorzaken deze aandoening?

Bij de meeste mensen zijn pijnstillers zoals paracetamol, naproxen, Ibuprofen en diclofenac de boosdoeners. Medicijnen voor specifieke hoofdpijnaandoeningen zoals migraine of spanningshoofdpijn kunnen ook problemen geven. Het gaat dan vaak om triptanen en ergotaminen. Iemand die weinig of geen hoofdpijn heeft en de medicatie inneemt ten behoeve van een andere aandoening, zal niet snel medicatieafhankelijke hoofdpijn krijgen.

Hoe vaak treedt medicatieafhankelijke hoofdpijn op?

De frequentie waarin medicatieafhankelijke hoofdpijn optreedt is zeer sterk afhankelijk van het type medicijn of pijnstiller. Opiaten kunnen bij inname van een maand maarliefst acht dagen hoofdpijn opleveren gedurende deze maand. Bij barbituraten duurt het ongeveer vijf dagen voordat de hoofdpijn weer verdwijnt.

Wat is een goede behandeling van medicatieafhankelijke hoofdpijn?

Om de effecten van medicatieafhankelijke hoofdpijn te stoppen is het uiteraard belangrijk om te stoppen met de medicatie. Dat is heel moeilijk, omdat u in eerste instantie de neiging zult hebben om juist meer van een medicijn in te nemen. Het stoppen van de medicatie op korte termijn is iets waar uw arts heel goed bij kan begeleiden. Dit zal op de korte termijn moeilijk zijn, maar zal op de lange termijn grote voordelen opleveren.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share