Behandeling van medicatieafhankelijke hoofdpijn
Belangrijk bij de behandeling van medicatieafhankelijke hoofdpijn is het doorbreken van de cyclus, de negatieve spiraal. U zult daarvoor het gebruik van de pijnstillers die u gebruikt moeten verminderen. Afhankelijk van de medicijnen die u gebruikt kan de arts u aanraden om direct of geleidelijk te stoppen met de medicatie. Het kan zijn dat de arts adviseert om de dosis geleidelijk te verlagen tot bijvoorbeeld niet meer dan twee keer per week. Indien u butalbital gebruikt kan de arts zelfs adviseren het gebruik te verminderen tot zelfs één dosis per week.
Het verlichten van ontwenningsverschijnselen
Het stoppen met pijnstillers is niet gemakkelijk. U moet er rekening mee houden dat de hoofdpijn eerst erger wordt. Verslaving aan medicatie is een belangrijke risicofactor voor elk geneesmiddel dat resulteert in medicatieafhankelijke hoofdpijn. U kunt dan ook last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals nervositeit, rusteloosheid, braken, slapeloosheid, obstipatie en misselijkheid.
De klachten blijven echter niet eeuwig. Binnen een week tot tien dagen neemt de frequentie en intensiteit van de hoofdpijn sterk af. Met de juiste instelling doorbreken mensen de medicatieafhankelijke cyclus binnen twee tot zes maanden.
Om in deze periode de pijn te verlichten en de bijwerkingen van de ontwenning tegen te gaan, kan de arts verschillende behandelingen voorstellen. Dihydroergotamine, een injecteerbaar medicijn, helpt tegen medicatieafhankelijke hoofdpijn tijdens de ontwenning. Dit middel wordt ook bij de behandeling van migraine gebruikt, omdat het een lager risico geeft voor de ontwikkeling van medicatieafhankelijke hoofdpijn dan andere medicijnen. Soms maken artsen ook gebruik van korte kuren met corticosteroïden of non-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen.
Opname in het ziekenhuis
In sommige situaties is het beter om het stoppen met pijnstillers te ondergaan in de gecontroleerde omgeving van een ziekenhuis. Een kort verblijf in het ziekenhuis gebeurt indien u:
- er niet op eigen kracht in slaagt te stoppen met de medicatie
- lijdt aan andere aandoeningen zoals depressiviteit of angststoornissen
- hoge doses van geneesmiddelen met opiaten of sedatieve butalbital gebruikt
- misbruik maakt van kalmerende middelen zoals barbituraten of opioïden
- misbruik maakt van stoffen zoals kalmerende middelen, opioïden of barbituraten
- langdurige en niet ophoudende hoofdpijn ervaart die samengaan met ander symptomen zoals misselijkheid en braken
Gelukkig is een ziekenhuisopname zelden nodig in geval van medicatieafhankelijke hoofdpijn.
Preventieve medicatie tegen medicatieafhankelijke hoofdpijn
Zodra de medicatieafhankelijke hoofdpijn cyclus is doorbroken kunnen u en uw arts gaan nadenken over veiligere methoden van pijnbestrijding. Uw arts kan voor, tijdens of na het stoppen met de oude medicatie de volgende preventieve medicatie voorschrijven:
- Anti-epileptici
- Betablokkers
- Calciumantagonisten
- Botox
Bovenstaande medicijnen kunnen helpen bij het controleren van de hoofdpijn zonder het gevaar van een nieuwe cyclus van medicatieafhankelijke hoofdpijn.
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Tijdens gesprekken met een therapeut leert u nieuwe en betere methoden hoe om te gaan met uw hoofdpijn. Met behulp van CGT kunt u ook werken aan een gezondere leefstijl en CGT is een extra motivatie om uw hoofdpijndagboek goed bij te houden.
Het is essentieel om, ook na een succesvolle ontwenning van uw vroege medicatie, de behandeling gedisciplineerd te blijven uitvoeren. Samen met uw arts kunt u zo voorkomen dat u opnieuw in een nieuwe medicatieafhankelijke cyclus terechtkomt.
naar boven