Oorzaken van medicatieafhankelijke hoofdpijn

Medicatieafhankelijke hoofdpijn wordt, hoe vreemd het ook klinkt, veroorzaakt door dagelijkse gebruik van pijnstillers tegen hoofdpijn. Het is een normale reactie om als u vaak ernstige hoofdpijn heeft pijnstillers te gebruiken. Er zijn zelfs mensen die pijnstillers nemen zonder dat ze hoofdpijn hebben, maar die willen voorkomen dat ze opnieuw hoofdpijn krijgen.

Overmatig gebruik van pijnstillers kan medicatieafhankelijke hoofdpijn geven. Deze hoofdpijn komt als het ware bovenop de hoofdpijn die u al had. Een ander bijverschijnsel is dat door het vele gebruik van pijnstillers gewenning ontstaat. Dat houdt in dat u steeds meer pijnstillers moet innemen om dezelfde werking te bereiken.

De medische reden voor medicatieafhankelijke hoofdpijn is nog onduidelijk. Er zijn wetenschappers die vermoeden dat regelmatig gebruikt van hoofdpijnmedicatie bepaalde pijnbanen (zenuwbanen) en (pijn) receptoren in de hersenen veranderen.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn veroorzaakt door eenvoudige pijnstillers

Medicijnen als aspirine en paracetamol (acetaminophen in het Engels) kunnen bijdragen aan medicatieafhankelijke hoofdpijn. Zeker als u de dagelijkse aanbevolen dosering overschrijdt. Anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals Ibuprofen en naproxen worden beschouwd als een laag risico op de ontwikkeling van medicatieafhankelijke hoofdpijn.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn veroorzaakt door een combinatie van pijnstillers

Over-the-counter pijnstiller die een combinatie van aspirine, cafeïne en paracetamol bevatten zijn vaak veroorzakers van medicatieafhankelijke hoofdpijn. Binnen deze groep vallen ook voorgeschreven medicijnen die sedatieve butalbital bevatten. Al deze medicijnen hebben een hoog risico voor de ontwikkeling van medicatieafhankelijke hoofdpijn. In sommige Europese landen zijn combinatie medicijnen tegen hoofdpijn zelfs uit de markt genomen om bovengenoemde redenen.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn veroorzaakt door migraine medicatie

Een aantal migraine medicijnen zoals triptanen en ergots (ergotamine) worden in verband gebracht met medicatieafhankelijke hoofdpijn. Deze medicijnen hebben een matig risico voor de ontwikkeling van medicatieafhankelijke hoofdpijn.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn veroorzaakt door opiaten

Pijnstillers afgeleid van opium of van synthetische opium verbindingen omvatten combinaties van codeïne en paracetamol (acetaminophen). Deze medicijnen beschouwt men als een hoog risico voor de ontwikkeling van medicatieafhankelijke hoofdpijn.

Cafeïnegebruik als oorzaak van medicatieafhankelijk hoofdpijn

U kunt zozeer aan pijnstillers gewend zijn dat u medicatieafhankelijke hoofdpijn krijgt als u de pijnstillers even niet slikt. Dezelfde soort hoofdpijn kan ook ontstaan als u veel cafeïne inneemt. Cafeïne is eigenlijk ook een soort medicatie. Een dagelijkse dosis cafeïne kan een katalysator zijn voor medicatieafhankelijke hoofdpijn. Bijvoorbeeld als u ’s ochtends koffie drinkt, ’s middags een glas cola inneemt en tussendoor ook nog pijnstillers of andere pillen met cafeïne inneemt.

U zult versteld staan hoeveel cafeïne u in dat geval op een dag inneemt. Het is dan ook belangrijk om productbeschrijvingen goed door te nemen en de hoeveelheid cafeïne dat het product bevat te beoordelen. Voor uw informatie, cafeïne zit ook in thee, ice-tea, cola, energiedranken en chocolade.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share