Voorkomen van medicatieafhankelijke hoofdpijn

Er zijn een aantal tips en adviezen die u kunnen helpen bij het voorkomen van medicatieafhankelijke hoofdpijn.

  • Neem uw hoofdpijnmedicatie precies zoals voorgeschreven.
  • Vermijd het gebruik van medicijnen die butalbital of opioïden bevatten.
  • Beperk het gebruik van eenvoudige pijnstillers tot minder dan 15 dagen per maand.
  • Beperk het gebruik van triptanen of combinatie van pijnstillers tot niet meer dan negen dagen per maand.

Daarnaast zijn er een aantal maatregelen die u kunt nemen om de meeste vormen van hoofdpijn te voorkomen.

Vermijd hoofdpijn triggers

Als u uw hoofdpijn triggers niet goed kent, probeer dan een dagboek bij te houden. Het bijhouden van gegevens over uw hoofdpijn kan u helpen beter om te gaan met de pijn. Stel uzelf de volgende vragen. Wanneer is de hoofdpijn begonnen? Wat deed u op dat moment? Wat heeft u gegeten die dag? Hoe heeft u de nacht ervoor geslapen? Wat was uw stress niveau? Hoe lang duurde de hoofdpijn aanval? Uiteindelijk zult u een patroon zien waardoor u in de toekomst hoofdpijn triggers kunt vermijden.

Slaap voldoende

Dagelijks op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan, ook in het weekend, is belangrijk. Als u niet moe bent als u naar bed gaat probeert u dan wat te lezen zodat u uiteindelijk op een natuurlijke manier in slaap valt.

Sla geen maaltijden over

Begin de dag met een goed en gezond ontbijt. Probeer ook iedere dag op hetzelfde tijdstip uw lunch en avondeten te genieten.

Beweeg regelmatig

Bij lichamelijke inspanning komen er chemische stoffen vrij in het lichaam die pijnsignalen kunnen blokkeren. Als uw arts het goedkeurt kunt u bijvoorbeeld gaan fietsen, zwemmen of wandelen. Het is wel belangrijk om langzaam te beginnen.

Ontspan

Yoga, meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om te ontspannen. Probeer tijd vrij te maken om los te komen van uw gehaaste leven. Ook het luisteren naar muziek, het lezen van een boek of het nemen van een warm bad kunnen ontspanningsmomenten zijn.

Stop met roken

Indien u rookt, kunt u met uw arts gaan praten over het stoppen met roken. Er zijn voldoende hulpmiddelen die u kunnen helpen om te stoppen. Roken kan namelijk leiden tot hoofdpijn en het kan de hoofdpijnklachten erger maken.

Verminder stress

Probeer een georganiseerd leven te leiden door vooruit te plannen en uw planning niet te ingewikkeld te maken. Als het moeilijk wordt, is het belangrijk positief te blijven.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share