Diagnose van migraine

Als u typische tekenen van migraine vertoont of als u een familiegeschiedenis van migraine heeft, dan zal de arts de diagnose van migraine snel kunnen stellen. Een analyse van uw medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek zijn dan vaak al voldoende. Echter, als de hoofdpijn ongewoon, zeer ernstig of acuut is, kan de arts een aantal aanvullende onderzoeken voorstellen. Deze onderzoeken geven de arts de mogelijkheid om mogelijke andere oorzaken van de hoofdpijn uit te sluiten. Hieronder een kort overzicht van mogelijke aanvullende onderzoeken:

Gecomputeriseerde tomografie (CT)

Een CT-scan is een beeldvormende methode waarbij door middel van röntgenstralen een dwarsdoorsnede van de hersenen kan worden gemaakt. De arts kan op deze manier eventuele tumoren, infecties of andere medische problemen die de hoofdpijn veroorzaken opsporen.

Magnetische resonantie beeldvorming (MRI)

Een MRI maakt gebruik van radiogolven en een krachtige magneet om zo een gedetailleerde dwarsdoorsnede van de hersenen te presenteren. MRI-scans worden ingezet om tumoren, beroertes, aneurysma’s, neurologische aandoeningen en andere hersenafwijkingen te diagnosticeren. Daarnaast kan de arts met een MRI-scan ook de bloedvaten in de hersenen beoordelen.

Lumbaalpunctie

Bij een vermoeden van een andere onderliggende aandoening zoals meningitis (een ontsteking van de hersenvliezen, het hersenvocht en het ruggenmerg) kan de arts een lumbaalpunctie voorstellen. In dat geval plaatst de arts een dunne naald tussen twee ruggenwervels om vervolgens vloeistof (cerebrospinale vloeistof, CSF) af te tappen. Deze vloeistof onderzoekt men vervolgens in het laboratorium op eventuele afwijkingen.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share