Wat is migraine?

Migraine is een medische aandoening die voorkomt in aanvallen. Migraineaanvallen kunnen voor sommige mensen één of twee keer per jaar voorkomen, anderen hebben verschillende keren per maand last van een migraineaanval. Het belangrijkste verschijnsel van migraine is een zware bonzende hoofdpijn. Daarnaast klagen mensen met migraine vaak over een ziek gevoel, overgeven en een overgevoeligheid voor licht en geluid.

Hoeveel mensen hebben migraine?

Migraine is een serieuze en veelvoorkomende aandoening. In Nederland hebben naar schatting zo’n 2 miljoen mensen migraine. Iedere dag hebben ongeveer 70.000 Nederlanders een migraineaanval. Het heeft vaak een grote invloed op het dagelijks functioneren van mensen.

Wie krijgt migraine?

Migraine is het meest voorkomende type hoofdpijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de zeven volwassen migraine heeft. Bij de meeste mensen begint het als kind of in de puberteit. Vooral bij meisjes begint migraine in de puberteit. Migraine is vaak erfelijk en kan daardoor veel voorkomen binnen één familie.

Welke klachten hebben mensen met migraine?

Een migraine kan leiden tot een intens kloppend of bonzend gevoel in delen van het hoofd en gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en extreme gevoeligheid voor licht en geluid. Migraineaanvallen kunnen leiden tot aanzienlijke pijn gedurende een aantal uren per dag en kunnen zo hevig zijn dat mensen alleen maar kunnen denken aan het vinden van een donkere en rustige omgeving. Soms worden migraineaanvallen voorafgegaan of vergezeld met waarschuwingssignalen (in geval van aura migraine) zoals lichtflitsen, blinde vlekken of tintelingen in armen en benen.

Wat is een goede behandeling van migraine?

De klachten en daarmee ook de behandeling van migraine verschilt per individu. Bij sommige mensen kunnen medicijnen helpen de frequentie en de ernst van de migraine te onderdrukken. Als medicatie voor u niet heeft gewerkt, overleg dan met uw arts over het proberen van andere migraine medicatie. De juiste medicatie in combinatie met veranderingen in leefstijl kunnen een groot verschil maken.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share