Neurologisch onderzoek

U bent doorverwezen naar een neuroloog voor de diagnose van uw klachten en symptomen. Uw huisarts kan geen of onvoldoende verklaringen vinden voor uw klachten, de neuroloog heeft meer specifieke kennis en onderzoeksmogelijkheden. In de meeste gevallen zult u bij de neuroloog eerst een lichamelijk onderzoek ondergaan. Als dat geen duidelijke diagnose oplevert kan de neuroloog daarna aanvullend beeldvormend onderzoek inzetten.

Lichamelijk neurologisch onderzoek

Tijdens een eerste afspraak probeert de neuroloog een overzicht te krijgen van uw medische geschiedenis met daarbij speciale aandacht voor uw huidige toestand. Vervolgens kan de arts een neurologisch onderzoek doen. Tijdens dit onderzoek onderzoekt de neuroloog uw mentale toestand, de functie van de hersenzenuwen, uw kracht, uw coördinatie, uw reflexen, uw zintuiglijke vermogens en uw gevoel.

Al deze informatie helpt de arts bij het vaststellen of het probleem ligt in het zenuwstelsel. Deze vorm van onderzoek is onmisbaar en zeer belangrijk bij het vaststellen van een differentiële diagnose. Lukt dit niet, dan heeft de arts nog een aantal beeldvormende procedures tot zijn beschikking.

Beeldvormend onderzoek

Beeldvormend onderzoek laat zien hoe het lichaam er van binnen uitziet. Een belangrijk hulpmiddel bij het stellen van een diagnose. Met beeldvormend onderzoek kunnen afwijkingen worden gevisualiseerd die mogelijk de neurologische symptomen veroorzaken. Beeldvormend onderzoek kan bijvoorbeeld kankergezwellen of aneurysma’s aan het licht brengen. Eén of meerdere van de volgende procedures kunnen worden ingezet door de neuroloog:

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share