Wat is spanningshoofdpijn?

Bijna iedereen heeft zo nu en dan wel eens last van spanningshoofdpijn. Het is geen ernstige vorm van hoofdpijn maar het kan het dagelijkse functioneren wel zeer bemoeilijken. Het veelvuldig optreden van spanningshoofdpijn kan zo hinderlijk worden dat mensen medische hulp inroepen.

Wie krijgt spanningshoofdpijn?

De meeste mensen hebben van tijd tot tijd spanningshoofdpijn maar het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook kinderen hebben last van spanningshoofdpijn.

Welke vormen van spanningshoofdpijn zijn er?

Spanningshoofdpijn is te verdelen in een ‘episodische’ en ‘chronische’ variant. ‘Episodische spanningshoofdpijn’ treedt op in aanvallen die een halfuur tot een aantal dagen kan aanhouden. De frequentie van de aanvallen en de duur ervan varieert sterkt tussen mensen. Bij chronische spanningshoofdpijn is er een vrijwel continue hoofdpijn.

Wanneer is er sprake van ‘chronische hoofdpijn’?

U heeft ‘chronische hoofdpijn’ als u vaker wel dan geen hoofdpijn heeft. In sommige gevallen is de hoofdpijn voortdurend aanwezig. De pijn kan wel minder worden maar verdwijnt nooit helemaal. Dit type hoofdpijn kan zeer hinderlijk zijn en een grote lichamelijke en geestelijke belemmering vormen.

Welke klachten geeft spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn geeft vaak klachten die beschreven worden als mild tot matig. Mensen hebben het gevoel van een strakke band om het hoofd. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn vorm, maar de oorzaken zijn niet goed bekend. Het kan aanvoelen alsof spiersamentrekkingen (of spierspanningen) verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn en dat is ook de reden dat men spreekt over (spier) spanningshoofdpijn. Deskundigen vermoeden echter dat er andere oorzaken ten grondslag liggen aan de hoofdpijn.

Wat is een goede behandeling van spanningshoofdpijn?

Er zijn gelukkig effectieve behandelingen voor spanningshoofdpijn beschikbaar. De behandeling richt zich in de meeste gevallen op het bijhouden van gezonde eet- en leefgewoonten, effectieve non-medicinale behandelingen en soms het gebruik van medicijnen.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share