Behandeling van spanningshoofdpijn

De behandeling van spanningshoofdpijn is uiteraard iets tussen u en uw arts. Een gedegen onderzoek waarbij uw klachten in beeld worden gebracht, is essentieel. U leest hieronder dan ook de behandelmogelijkheden die voor anderen hebben gewerkt, maar beloven geenszins een oplossing te zijn voor uw specifieke klachten.

De behandeling van spanningshoofdpijn kan zich enerzijds richten op het verlichten van de pijnklachten en anderzijds op het voorkomen van nieuwe aanvallen van hoofdpijn. Sommige mensen met spanningshoofdpijn zoeken geen medische hulp en proberen de hoofdpijn op hun eigen manier te behandelen. Het probleem daarvan is dat herhaaldelijk en overmatig gebruik van over-the-counter pijnstiller daadwerkelijk kunnen leiden tot hoofdpijn.

Acute behandeling van spanningshoofdpijn

Pijnstillers

Sommige eenvoudige pijnstillers zoals Ibuprofen of Aspirine kunnen een goede werking hebben bij episodische spanningshoofdpijn. Zelfs een minder effectieve pijnstiller als paracetamol kan voor sommige mensen al zeer geschikt zijn.

Combinatie van medicijnen

Aspirine of paracetamol of beide worden vaak gecombineerd met cafeïne of een kalmerend geneesmiddel. Een combinatie van medicatie kan soms effectiever zijn dan pijnstillers die uit één component bestaan. Echter deze medicijnen kunnen verslavend zijn en zelfs leiden tot chronische dagelijkse hoofdpijn. Gebruik van combinatie medicijnen dient dan ook alleen op voorspraak van de arts en onder begeleiding van de arts te worden ingenomen.

Verdovende middelen en triptanen

Sommige mensen hebben zowel last van migraine als van episodische spanningshoofdpijn. In dat geval kan een triptaan de hoofdpijn van beide aandoeningen verzachten. De injecteerbare vorm van Sumatriptan, een medicijn dat men voorschrijft voor de behandeling van migraine, kan ook de symptomen van chronische spanningshoofdpijn verlichten. Verdovende middel worden zelden gebruikt in verband met de bijwerkingen en de kans op verslaving.

Het is belangrijk om te onthouden dat pijnstillers de hoofdpijn niet genezen, maar slechts een tijdelijke verlichting geven van de symptomen. Na verloop van tijd kunnen pijnstillers hun effectiviteit verliezen en uiteindelijk zelfs leiden tot hoofdpijn. Om dit te voorkomen is het belangrijk om over-the-counter pijnstillers niet meer dan negen dagen per maand te gebruiken. Daarnaast moet u beseffen dat bijna alle medicijnen bijwerkingen hebben. Belangrijk om de risico’s en de voordelen van medicijngebruik uitgebreid met uw arts te bespreken.

Preventieve behandeling van spanningshoofdpijn

Er zijn medicijnen die mensen met spanningshoofdpijn kunnen innemen om de frequentie en de ernst van de hoofdpijnaanvallen te verminderen. Als de hoofdpijn of spanningshoofdpijn niet wordt verlicht door pijnstillers of bijvoorbeeld stresstherapie, dan kan de arts adviseren preventieve medicatie in te nemen. Daarnaast zijn deze medicijnen ook een alternatief voor mensen die anders teveel pijnstillers binnen krijgen of mensen die door een andere aandoening geen pijnstillers mogen innemen.

Het is mogelijk dat de arts een antidepressivum voorschrijft om vooral de chronische vorm van spanningshoofdpijn te voorkomen. Dit zijn geen pijnstillers. Ze doen hun werk in de hersenen, waarbij ze worden betrokken bij de stabilisering van de hoofdpijnontwikkeling. En heel belangrijk, u hoeft dus niet depressief te zijn om antidepressiva voorgeschreven te krijgen.

Voorbeelden van preventie medicatie:

Tricyclische antidepressiva

Dit zijn de meest gebruikte medicijnen om spanningshoofdpijn te voorkomen. Ze zijn effectief in het voorkomen van zowel chronische als episodische spanningshoofdpijn. Nadelig zijn wel bijwerking zoals gewichtstoename, een droge mond en slaperigheid.

Selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s)

SSRI’s zijn antidepressiva met beduidend minder bijwerkingen dan tricyclische antidepressiva. SSRI’s zijn zeer geschikt voor het voorkomen van migraine, maar veel minder doeltreffend voor spanningshoofdpijn.

Spierverslappers en anti-epileptici

Anti-epileptici zoals Topamax en Neurontin en een spierverslapper zoals Zanaflex kunnen spanningshoofdpijn verhinderen.

Preventieve medicatie heeft enkele weken nodig om effectief te zijn in het zenuwstelsel. Veel mensen ervaren het gebrek aan directe verbetering als frustrerend, maar het kan zijn dat u pas na een paar maanden resultaat ziet. Daarnaast kan overmatig cafeïne- of pijnstillergebruik een negatief effect hebben op de werking van preventieve medicatie.

Voor de meest effectieve werking van preventieve medicatie is het belangrijk het gebruik van acute pijnstillers tot een minimum te beperken. De arts kan dan beter beoordelen of de preventieve medicatie werkt. Als de spanningshoofdpijn onder controle is, kan de dosis van de preventieve medicatie geleidelijk verlaagd worden.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share