Diagnose van spanningshoofdpijn

Indien u lijdt aan terugkerende of chronische hoofdpijn kan uw huisarts u doorverwijzen naar de neuroloog. Een neuroloog kan proberen de aard en de oorzaak van uw hoofdpijn te achterhalen. Daarin is het allereerst belangrijk om uw verhaal en klachten goed in kaart te brengen.

Welke pijn ervaart u?

Voor de arts is het zeer belangrijk een goede beschrijving van uw hoofdpijn te hebben. De arts zal informatie willen verkrijgen over de kenmerken, de intensiteit en de locatie van uw hoofdpijn.

 • De kenmerken van de hoofdpijn

  Heeft u een bonzende of kloppende hoofdpijn?
  Is de hoofdpijn constant en regelmatig?
  Ervaart u een scherpe hoofdpijn en ervaart uw steken in uw hoofd?
 • De intensiteit van de hoofdpijn

  Een goede indicator van de ernst van uw hoofdpijn is hoeveel u in staat bent te functioneren, terwijl u hoofdpijn heeft.
  Bent u arbeidsongeschikt?
  Bent u nog steeds in staat om te werken?
  Wordt u ’s nachts wakker van uw hoofdpijn?
 • De locatie van de hoofdpijn

  Is het pijnlijk als u uw hoofd aanraakt?
  Is de pijn aan één kant van het hoofd?
  Of is de pijn gelokaliseerd op het voorhoofd en achter de ogen?

Deze informatie kan uw arts helpen te bepalen wat de beste manier om uw hoofdpijn te behandelen. Aanvullend met een lichamelijk onderzoek en informatie over uw medische voorgeschiedenis, is de arts in de meestal gevallen goed in staat een diagnose te stellen. Indien de arts niet overtuigd is, kan hij enkele aanvullende onderzoeken voorstellen.

Beeldvormend onderzoek

Bij ongebruikelijke of complexe hoofdpijn kan de arts verschillende beeldvormende tests gebruiken om andere oorzaken van de hoofdpijn uit te sluiten zoals een hersentumor of een aneurysma. Twee vaak voorkomende onderzoeken die men gebruikt zijn:

Gecomputeriseerde tomografie (CT) scan

Een CT-scan maakt gebruik van een reeks van computergestuurde röntgenstralen die een uitgebreid beeld geven van de hersenen. Lees over een CT-scan.

Magnetische resonantie beeldvorming (MRI)

Een MRI maakt geen gebruik van röntgenstraling maar van een combinatie van radiogolven, magnetisme en computertechnologie. Het geeft de arts heldere beelden van de hersenen. Lees over een MRI-scan.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share