Leefregels voor mensen met spanningshoofdpijn
Wat kunt u zelf doen als u spanningshoofdpijn heeft?
Belangrijk is het om zowel lichamelijk als geestelijk te ontspannen. Ontspan door een warm bad of massage om de dagelijkse routine te doorbreken. Het doen van ademhaling- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij het ontstressen. Regelmatige lichaamsbeweging is ook zeer sterk aan te raden. Mensen met voldoende lichaamsbeweging hebben minder vaak spanningshoofdpijn dan mensen die te weinig bewegen.
Daarnaast is er een verscheidenheid van strategieën die u kunt inzetten om de ernst en frequentie van de spanningshoofdpijn te verminderen. Zonder het gebruik van medicatie. Een goede aanpak met de juiste leefregels kan een zeer belangrijk onderdeel vormen binnen het behandelplan. Probeer enkele van de volgende suggesties om te zien wat het beste werkt voor u:
Houd stress onder controle
Stress is een belangrijke trigger voor spanningshoofdpijn. Stress kunt u verminderen door uw activiteiten goed vooruit te plannen en uw dagindeling van te voren te organiseren. Ook kunt u meer tijd reserveren om te ontspannen. En bent u in een stressvolle situatie? Neem een stapje terug en geef uw emoties de kans zich te uiten.
Warmte of koude
Warmte of kou op de pijnlijke spieren kunnen spanningshoofdpijn verlichten. Kiezen voor warmte of juist een ijspakking maakt voor het resultaat geen verschil. Dat is puur een persoonlijke voorkeur. Als u kiest voor het verwarmen van de spieren gebruik dan een warm kompres, warme handdoek of een warme kruik. Geniet kou uw voorkeur? Wikkel een zak ijs in een handdoek en houd dit tegen uw spieren.
Verbeter uw houding
Een goede houding is minder belastend voor de spieren aan de bovenkant van uw lichaam. Een goede houding geeft een minimale belasting van botten, spieren, pezen en gewrichtsbanden. Een goede houding beschermt en ondersteunt alle delen van uw lichaam en zorgt ervoor dat u efficiënt kunt bewegen. Als u staat, is het belangrijk de schouders naar achter te trekken en uw hoofd goed omhoog te houden. Bij het zitten is het belangrijk dat de bovenbenen parallel aan de grond zijn en dat het hoofd niet naar voren buigt.
Houd een hoofdpijndagboek bij
Om uw hoofdpijn goed in kaart te brengen is het belangrijk om een hoofdpijndagboek bij te houden. Hierin vermeldt u hoe vaak u hoofdpijn hebt, wanneer, hoe lang en wat de verschijnselen zijn. Dit is zeer nuttige informatie voor het stellen van een diagnose. De neuroloog kan mede aan de hand van het dagboek een betere diagnose stellen en meer inzicht krijgen in mogelijke triggers en de effectiviteit van de behandeling.
Deel uw verhaal met anderen
Het leven met chronische pijn kan zeer moeilijk zijn. Aanvullende op de fysieke klachten kan chronische pijn u angstig en depressief maken. Chronische hoofdpijn kan uiteindelijk zelfs van invloed zijn op de relatie met vrienden en familie. Het kan schadelijk zijn voor de productiviteit op het werk en uiteindelijk zelfs voor de algemene kwaliteit van leven.
Het praten met een therapeut of hulpverlener kan u helpen omgaan met de gevolgen van de hoofdpijn. Begrip van uw situatie en aanmoediging van anderen vindt u in een steun- of praatgroep. Naast ondersteuning bieden dit soort groepen een grote bron van informatie over nieuwe behandelmogelijkheden en ervaringen. Uw arts kan u, indien uw interesse heeft, een groep aanbevelen in uw omgeving.
Bekijk de website van de Nederlands Vereniging van Hoofdpijnpatiënten (NVvHP).
naar boven