Oorzaken van spanningshoofdpijn

In het algemeen is het zo dat spanningshoofdpijn voortkomt uit de spieren en de spieraanhechtingen. De oorzaken kunnen echter zeer verschillend en talrijk zijn. Bepaalde factoren kunnen echter een belangrijke rol spelen in het ontstaan van spanningshoofdpijn:

Emotionele spanning

Het is bekend dat angstgevoelens en periodes van stress een goede voedingsbodem vormen voor de ontwikkeling van spanningshoofdpijn.

Fysieke spanning

De spieren van de hoofdhuid en nek kunnen onder spanning komen door een slechte houding of het maken van verkeerde bewegingen (zoals bijvoorbeeld een verkeerde zithouding tijdens het werk).

De precieze oorzaken van spanningshoofdpijn zijn echter niet bekend. Deskundigen denken dat de hoofdpijn voortvloeit uit het samentrekking van de spieren in gezicht, nek en hoofd als gevolg van emoties, spanning en stress. Echter, onderzoek laat geen significante toename van spierspanning bij mensen met de diagnose spierspanning zien.

Andere theorieën ondersteunen de gedachte van interferentie waarbij zenuwbanen naar de hersenen een verhoogde gevoeligheid hebben voor pijn. Overgevoeligheid van de spieren kan het gevolg zijn van overactieve pijnreceptoren en dus niet de oorzaak van de hoofdpijn.

Triggers voor spanningshoofdpijn

Het is aannemelijk dat er ook andere factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van spanningshoofdpijn. Mogelijke triggers van spanningshoofdpijn kunnen zijn:

  • Depressie en angst
  • Kaakklemmen
  • Slechte lichaamshouding
  • Spanning
  • Werken in ongemakkelijke houdingen voor een lange periode
naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share