Symptomen van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt vaak omschreven als klemmend en drukkend. Patiënten beschrijven de pijn als een strakke band die om het hoofd of een pet die te strak zit. In de meestel gevallen doet de pijn zich voor aan beide zijden van het hoofd en de pijn straalt vaak vanuit de nek naar boven of naar beneden. Normaal gesproken is het een matige of lichte hoofdpijn. Toch kan de pijn een belemmering van de dagelijkse activiteiten veroorzaken.

Typische tekenen en symptomen van spanningshoofdpijn zijn:

  • Beklemmend of drukkend gevoel in het voorhoofd of op de zijkanten en achterkant van het hoofd
  • Doffe en zeer pijnlijke hoofdpijn
  • Gevoeligheid van de hoofdhuid rond de nek- en schouderspieren
  • Verlies van eetlust

Een periode van spanningshoofdpijn kan in lengte variëren van een half uur tot een hele week. U kunt af en toe last hebben van de hoofdpijn, maar ook bijna continu. Als de hoofdpijn gedurende drie maanden vijftien of meer dagen per maand optreedt, dan wordt de spanningshoofdpijn als chronisch beschouwd. Als de hoofdpijn minder dan vijftien keer per maand plaatsvindt, spreekt men over episodische spanningshoofdpijn. Het is echter wel zo dat mensen met episodische hoofdpijn een groter risico lopen om ook chronische hoofdpijn te ontwikkelen.

Spanningshoofdpijn versus migraine

Spanningshoofdpijn is soms moeilijk te onderscheiden van migraine. Belangrijk verschil is dat spanningshoofdpijn vrijwel nooit gepaard gaat met visuele afwijkingen (blinde vlekken en lichtflitsen), braken, buikpijn, misselijkheid, zwakte of gevoelloosheid en spraakproblemen. Daarnaast vergeren de klachten van spanningshoofdpijn meestal niet bij lichamelijke inspanning. Een verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid kan optreden, maar behoort niet tot de symptomen van spanningshoofdpijn.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Als de spanningshoofdpijn uw leven verstoort of als u meer dan tweemaal per week medicatie tegen de hoofdpijn inneemt, is het verstandig een afspraak te maken bij uw (huis) arts.

Ook als u een voorgeschiedenis heeft van hoofdpijn en u ziet een verandering in de intensiteit en het patroon van de hoofdpijn, moet u uw arts raadplegen. Er is dan een kleine kans op een ernstige aandoening zoals een hersentumor of een breuk van een verzwakt bloedvat (aneurysma).

Wanneer moet u spoedeisende hulp inschakelen?

Indien u één van onderstaande tekenen of symptomen ervaart, is het belangrijk met spoed medische zorg in te schakelen:

  • Chronische en progressieve hoofdpijn die ontstaat door hoesten, inspanning of plotselinge beweging.
  • Hoofdpijn met koorts, een stijve nek, verwardheid, dubbel zien, slapte, gevoelloosheid, epileptische aanvallen en spraakproblemen.
  • Hoofdpijn na hoofdletsel, met name wanneer de hoofdpijn steeds erger wordt.
  • Plotselinge en ernstige hoofdpijn die als een donderslag opkomt.
naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share