Voorkomen van spanningshoofdpijn

Regelmatige lichaamsbeweging is een eerste belangrijke actiepunt dat zeker helpt bij het voorkomen van spanningshoofdpijn. Andere technieken die u kunnen helpen zijn biofeedback training en ontspanningstherapie.

Biofeedback training

Met deze techniek leert u bepaalde lichamelijke reacties te bestrijden waardoor de pijn vermindert. Tijdens een sessie bent u aangesloten op een apparaat dat de spierspanning, hartslag en bloeddruk kan controleren. U leert tijdens een sessie om uw spierspanning te verminderen, uw hartslag te vertragen en de ademhaling te controleren. Vraag aan uw arts of een dergelijke training voor u interessant is.

Cognitieve gedragstherapie

Doel van deze therapie is om stress te beheren en daarmee bij te dragen tot een verminderde frequentie en ernst van de hoofdpijn. Tijdens verschillende gespreken met een therapeut kunt u leren om gebeurtenissen in het leven positiever te beoordelen en beter om te gaan met negatieve gebeurtenissen.

Andere ontspanningstechnieken

Meditatie en Yoga kunnen helpen uw spieren te ontspannen. Daarnaast is er ook progressieve ontspanning, waarbij de spieren eerst worden aangespannen en vervolgens helemaal worden losgelaten van spanning. Ook kunt u speciale ontspanningstechnieken leren in speciale klassen of thuis met behulp van Dvd’s of boeken.

Medicijngebruik in combinatie met het goed omgaan van stress kan effectiever zijn dan de twee afzonderlijke behandelingen. Uiteraard kan een gezonde leefstijl helpen bij het voorkomen van spanningshoofdpijn. Bij een gezonde leefstijl hoort genoeg slaap, niet roken, regelmatige beweging en gezonde voeding.

naar boven

DEEL DEZE PAGINA MET ANDEREN
Bookmark and Share